Radioastronomen speuren in de archieven naar een zwart gat dat een ster opslokt.

Geschreven door Redactie

Het is de tweede keer dat zo'n gebeurtenis is ontdekt in het radiostelsel, de eerste werd ontdekt in 2020.

In de archieven van het National Radio Astronomy Observatory (NRAO) bevinden zich tientallen jaren aan radioastronomische gegevens, en er liggen nog steeds nieuwe ontdekkingen op de loer. Astronomen hebben de kenmerkende straal van een zwart gat dat tientallen jaren geleden een ster verslond, ontdekt in archiefgegevens die zijn verzameld door de Very Large Array (VLA) telescoop in New Mexico. Volgens een nieuw artikel, gepubliceerd in The Astrophysical Journal, is dit pas de tweede kandidaat-ontdekking in het radiogedeelte; de eerste werd ontdekt in 2020. De ontdekking werd gisteren virtueel gepresenteerd op een bijeenkomst van de American Astronomical Society.

Astronomen vonden in 2020 een andere TDE (AT 2019qiz genoemd), die het eerste directe bewijs leverde dat uitstromend gas tijdens ontwrichting en accretie de krachtige optische en radiostraling produceert die eerder is waargenomen.

Deze krachtige uitbarstingen van licht worden echter vaak verborgen achter een gordijn van interstellair stof en puin, waardoor het moeilijk is voor astronomen om ze te spotten of in meer detail te bestuderen met optische of röntgentelescopen. "Deze studie laat zien hoe krachtig radiosurveys kunnen zijn om TDE's te ontdekken," zegt co-auteur Vikram Ravi van Caltech, door krachtige jets op te pikken die in het radio frequente bereik schijnen. De gebeurtenissen zijn potentieel krachtige hulpmiddelen om de inwendige werking van zwarte gaten te bestuderen.