Waarom klinkt je stem anders als je hem terug hoort?

Geschreven door Redactie
Waarom klinkt je stem anders als je hem terug hoort?

Je kent het wel. Je hebt je eigen stem opgenomen, maar als je het terug luistert klinkt het heel anders, maar waarom is dat?

Je eigen stem klinkt anders voor jezelf, doordat het wordt getransporteerd via de beenderen en niet via je oren. Je stem wordt weerkaatst in alle holtes van je schedel en dat zorgt ervoor dat je stem voor jou warm en hol klinkt. Je neemt je eigen stemtoon dus een stuk lager waar.

Er zijn daarom ook mensen die onzeker worden van het terug horen van hun eigen stem, omdat het toch en groot deel is van wie je bent. Heel veel mensen vinden het ook helemaal niet mooi, vooral omdat je anders gewent bent. Dit is helemaal niet nodig, want andere mensen zijn jou stem niet anders gewent dus hoef je er niet onzeker over te zijn.

Vooral voor mensen die zingen is dit een probleem, omdat ze helemaal niet zingen hoe hun zelf denken. Er zijn daarom mensen die beter kunnen zingen dan dat ze zelf denken, maar er zullen ook mensen zijn die slechter kunnen zingen dan ze zelf denken.

Het kan dus best verwarrend zijn als je je eigen stem terug luistert, maar toch is dat altijd je stem geweest dus was dit altijd al deel van jou.

Onze Ambassadeurs

Ons Purmerender bekeken ook: