Het belang van vriendelijkheid

Vriendelijk zijn kan je relaties en gevoel van voldoening in het leven versterken.

Vriendelijkheid wordt gedefinieerd als de kwaliteit van vriendelijk, genereus en attent zijn. Genegenheid, zachtheid, warmte en zorg zijn woorden die worden geassocieerd met vriendelijkheid. Hoewel vriendelijkheid de betekenis heeft dat iemand naïef of zwak is, is dat niet het geval. Vriendelijk zijn vereist vaak moed en kracht. Vriendelijkheid is een interpersoonlijke vaardigheid.

De wetenschap heeft nu aangetoond dat het besteden van middelen aan anderen, in plaats van steeds meer voor jezelf te hebben, een blijvend welzijn tot stand brengt. Vriendelijkheid is door onderzoekers gevonden als de belangrijkste voorspeller van tevredenheid en stabiliteit in een huwelijk. Veel hogescholen, waaronder Harvard, leggen nu de nadruk op vriendelijkheid bij toelatingsaanvragen.

Er zijn verschillende manieren om vriendelijkheid te beoefenen. Een manier om aardig te zijn, is door je ogen te openen en actief te zijn als je mensen in nood ziet. Merk je dat mensen een helpende hand kunnen gebruiken? Een gemeenschapsgevoel ontstaat wanneer mensen aardig zijn voor degenen die hulp nodig hebben.

Vriendelijkheid gaat ook over het op een zachte manier vertellen van de waarheid als dat nuttig is voor de andere persoon. Het ontvangen van accurate feedback op een liefdevolle en zorgzame manier is een belangrijk onderdeel van een vertrouwensrelatie. De moed om waarheidsgetrouwe feedback te geven en te ontvangen is een belangrijk onderdeel van groei en flexibel denken.

Er zijn veel manieren om aardig te zijn en veel mogelijkheden om te oefenen. Misschien is vriendelijkheid een waarde die meer voldoening kan geven aan je relaties en deze kan versterken.