11 april word Kaasfondue Dag gevierd

Geschreven door Redactie

Het eerste bekende recept met kaas en wijn werd in 1875 gepubliceerd onder de naam "Kaasfondue".

Jaarlijks wordt op 11 april de Nationale Kaasfondue Dag gevierd en wordt erkend als een voedselvakantie waar velen van genieten. Fondue is een gerecht van gesmolten kaas of andere ingrediënten, geserveerd in een gemeenschappelijke pot (caquelon) boven een klein draagbaar fornuis (réchaud). Vervolgens dopen de deelnemers het brood in de kaas met behulp van vorken met lange steel. Kaasfondue bestaat uit een mix van kazen, wijn en kruiden.

Een boek uit 1966, gepubliceerd in Zürich, onder de naam "Kass mit Wein zu kochen", staat bekend om het vroegst bekende recept voor kaasfondue. Het vraagt om geraspte of gesneden kaas die met wijn is gesmolten en om het brood dat erin wordt gedoopt.

Maïszetmeel is misschien de reden dat de Zwitsers zo dol werden op fondue. In 1905 werd het verdikkingsmiddel geïntroduceerd in het land van Zwitserland. Zoals velen misschien weten, verdikt maizena de vloeistof en maakt het gladde en romige jus.