Waarom meer water drinken?

Geschreven door Redactie

Als je bij warm weer buiten bent, krijg je waarschijnlijk al snel dorst. Dat is een normale reactie waar je goed op moet letten, het betekent dat je lichaam meer water nodig heeft om met de hitte om te gaan. 

Je lichaam functioneert het beste binnen een bepaald temperatuurbereik en als je het te warm krijgt, moet het afkoelen. Er zijn een aantal manieren waarop je lichaam deze afkoeling bereikt. Ten eerste verwijden bloedvaten zich om de bloedtoevoer naar de huid te vergroten. Hierdoor kan overtollige warmte van je lichaam wegstralen. Dan begin je te zweten. Verdamping van het zweet koelt de huid af, wat op zijn beurt helpt om het hele lichaam af te koelen. Maar overmatig zweten kan leiden tot uitdroging.

Je zweet meer als de temperatuur hoog is, vooral als je buitenshuis werkt of sport. Het drinken van water helpt het vocht dat verloren is gegaan door overmatig zweten aan te vullen. Als je niet genoeg water binnenkrijgt, kan je uitgedroogd raken en de combinatie van hoge temperaturen en uitdroging kan leiden tot ernstige hitte gerelateerde ziekten.

Het is gemakkelijker om je vochtbalans op peil te houden als je goed gehydrateerd je dag begint, dus drink water voordat je gaat sporten, werken of buiten als het warm is. Blijf dit dan tijdens en na je training of werkdag doen.

Plan regelmatig drinkpauzes en houd een waterfles bij de hand, zodat je regelmatig een slokje water kunt nemen terwijl je werkt of sport.

Wat je ook kunt doen om gehydrateerd te blijven is het snacken van vers fruit dat rijk is aan water, zoals bessen, watermeloen, perziken en nectarines.