Mosterddag op de eerste zaterdag in augustus erkent een veelzijdige specerij.

Geschreven door Redactie
Mosterddag op de eerste zaterdag in augustus erkent een veelzijdige specerij.

Mosterd wordt in veel verschillende keukens gebruikt en komt van de zaden van de mosterdplant.


Afhankelijk van het soort mosterd, zullen smaken en kleur variëren. Witte of gele mosterd komt bijvoorbeeld van een mosterd die bekend staat als Sinapis hirta. Bruine of Indiase mosterd komt van Brassica juncea. En zwarte mosterd komt van Brassica nigra.

Het mosterdzaad kan ook heel, gemalen, gebarsten of gekneusd worden gebruikt tijdens het koken. Wanneer het wordt gemengd met vloeistoffen zoals water, citroensap of bouillon, produceert mosterd verschillende texturen en smaken. Soms gebruiken koks de pasta als saus of zelfs als marinade. Probeer mosterd te mengen met andere smaakmakers om een ​​droge rub te creëren voor gebraad, kip of karbonades.

Omdat sommige mosterd pittiger is dan andere, past het kruid goed bij vlees en kaas. Stapel plakjes ham, kalkoen en Munster tussen je favoriete knapperige brood. Voeg vervolgens wat romige mosterd en verse groenten toe. Zo bouw je een boterham met pit. Hetzelfde kan ook worden gedaan met salades, hamburgers en hotdogs.

Als je de sandwich onder de knie hebt, ga je verder met dressings, glazuren en soepen. Over de hele wereld wordt het kruid in vele vormen buiten het zaad gebruikt. In India wordt bijvoorbeeld de hele plant gebruikt, van de spruiten tot de volwassen groenten. Het uitdrukken van de olie van het zaad is gunstig voor zowel koken als medicinaal gebruik. Probeer een mediterraan recept door romige tahini of aioli te maken en laat je gerechten zingen. Soortgelijke recepten zijn ook te vinden in Noord- en Zuidoost-Europa.

En vergeet Azië, Amerika en Afrika niet. Vanwege de diversiteit van mosterd grijpen koks vaker naar het kruid en de specerij dan bijna elke andere specerij ter wereld.

Onze Ambassadeurs