Column - Annouk Broekhuis Rise-upcoaching - Omgaan met stress

Geschreven door Redactie

De beste manier om te voorkomen dat je overspannen raakt of burn-out is te leren omgaan met stress, maar hoe doe je dat?

Mindfulness wordt steeds vaker genoemd en gebruikt, dus hier wil ik even op in gaan in deze column. Omschrijvingen van mindfulness zijn ‘het bewust aandacht geven aan het huidige moment’ of ‘het leven in het nu’.

Het huidige moment of leven in het nu: we leven vaak of in het verleden (denkend over alles wat gebeurd is) of in de toekomst (proberen te regelen wat er allemaal gaat gebeuren). Over beide heb je geen invloed!! Het verleden kan niet worden veranderd en de toekomst kan nooit worden bepaald omdat deze afhankelijk is van duizenden factoren. We proberen grip en houvast te krijgen van zaken die we niet kunnen controleren of veranderen. Dit geeft een schijnveiligheid en kost onnodige energie.

Het NU, kunnen we wel controleren en aanpassen, maar dan moeten we wel bewust in het NU zijn en dat is een grote uitdaging. Onze hersenen willen altijd achteruit- of vooruitdenken, maar we kunnen ze trainen om in het NU te zijn door bijvoorbeeld meditatie of onze handelingen bewust uit te voeren.

Mediatie is bedoeld om de geest tot rust te laten komen. We zijn continu aan het denken over verleden of toekomst en deze stroom aan gedachtes kunnen worden onderbroken. Wie net begint met mediteren zal merken dat de gedachte onderbreken maar heel kort is en dan begint de stroom weer. Door te blijven oefenen worden de rust periodes steeds langer en blijft je langer in het NU.

Een handeling bewust uitvoeren betekent dat we deze handeling echt gaan voelen en ervaren. Neem bijvoorbeeld het tandenpoetsen. Voel de tandborstel in je hand, wordt bewust van de borstel die over je tanden gaat en het schuim in je mond. Maak elke beweging bewust en voel. Je hersenen zijn dan bezig in het NU en hebben geen tijd voor het verleden of de toekomst.

Gun jezelf af een toe een stil moment in je hoofd en ervaar hoeveel rust en energie dat geeft.

Wil je meer weten kijk dan even op mijn website:

www.rise-upcoaching.nl