Ga je een tweedehands auto kopen?

Geschreven door Redactie
Ga je een tweedehands auto kopen?

Waar moet je op letten bij het kopen van een tweedehands auto.

Een auto kopen kan leuk en spannend zijn maar ook lastig. Hoewel de tweedehandsmarkt veel goede auto’s heeft tegen betaalbare prijzen, kan het soms lastig zijn om het goede van het slechte te scheiden. Hier zijn een paar dingen waar je op moet letten om jou te helpen een geslaagde aankoop te doen.

Kilometerstand.

De kilometerstand wordt vaak gezien als het belangrijkste om naar te kijken bij het kopen van een gebruikte auto. Een hoge kilometerstand betkent niet altijd dat de auto in slecht staat verkeert, mits een goede onderhoudsgeschiedenis dit kan ondersteunen.

Toch is het altijd wel verstandig om te controleren of de kilometerstand van de auto overeenkomt met wat wordt geadverteerd door de verkoper. Kijk ook meteen of deze overeenkomt met de leeftijd en staat van de auto.

Motor.

Wanneer je een gebruikte auto koopt, vraag dan of ze de motor koud willen laten draaien. Dit is belangrijk want als er hoorbare motorproblemen zijn, zullen ze waarschijnlijk meer opvallen als de motor koud wordt gestart. Als hij al een tijdje draait, is deze opgewarmd en is de kans groter dat de problemen van de motor minder opvallen.

Luister in ieder geval eens goed naar de motor bij stationair toerental. Let op ongewone krijsen of kloppende geluiden. Dit kan een teken zijn van een groter probleem.

Banden en remmen.

Voordat je naar een gebruikte auto gaat kijken, is het de moeite waard om een dieptemeter voor bandenprofielen mee te nemen. Ze kosten niet veel en ze zijn niet alleen handig voor het testen van banden bij het kopen van een auto, maar ook tijdens het bezit. Bekijk elke band en kijk of ze boven het wettelijke minimum zitten (1,6 mm). Als ze lager zijn dan dat, moet je ze zo snel mogelijk vervangen. Dit is echter wel een ideale gelegenheid om als onderhandelingsmiddel voor een lagere prijs te gebruiken.

Kijk ook meteen naar de remmen en maak als het mogelijk en veilig is een harde stoptest tijdens het proefrijden. Als je ze tijdens het rijden hoort piepen of rammelen, kan dit een teken zijn dat er ook nieuwe remblokken of schijven nodig zijn.

Interieur.

Kijk goed rond in het interieur van de auto en controleer de staat van eventuele stoffen of leersoorten. Vooral leersoorten kunnen kreuken of doorzakken bij oudere auto’s, dus dit zou geen verrassing moeten zijn bij auto’s met een hogere kilometerstand. Het is de moeite waard om te controleren op scheuren.

Druk ook op alle knoppen en zorg ervoor dat ze allemaal goed werken. Wees niet bang om de motor aan te zetten en geef de auto een paar zachte toeren om te controleren of het instrumentenpaneel ook goed functioneert.

En tot slot: Maak er een proefrit mee.

Het spreek voor zich, je moet altijd proberen een gebruikte auto te testen voordat je deze koopt. Dit is niet alleen een manier om te controleren op mogelijke problemen, maar het laatste wat je wilt, is een auto kopen en er vervolgens achter komen dat het je niet bevalt hoe hij rijdt.


Onze Ambassadeurs