Waarom je beter leert wanneer je jonger bent

Geschreven door Redactie
Waarom je beter leert wanneer je jonger bent

Je hebt vast wel eens gehoord van de gezegde 'jong geleerd is oud gedaan'. Het is niet voor niks wanneer je van jongs af aan iets aanleert je vaardigheden beter onder de knie krijgt.

Prefrontale cortex

Dat heeft te maken met de prefrontale cortex in ons hersenen. Hierin wordt het werkgeheugen of terwijl het tijdelijke opslag opgeslagen. Dit gebied is bij volwassenen meer ontwikkeld dan bij kinderen. Daarom zien volwassenen dingen preciezer terwijl bij kinderen de prefrontale cortex nog flexibel is waardoor kinderen nog creatiever en inventiever denken. 

Wat ook een goed voorbeeld is zijn dat kinderen een heel beter geheugen hebben dan volwassenen. Ze kunnen beter dingen onthouden in details. 

Een nieuwe taal leren

Ook leer je een nieuwe taal verbeter wanneer je nog jong bent. dit alles heeft te maken dat kinderen een taal impliciet leert. Dat wil zeggen dat ze eerst de taal gaan spreken en door het luisteren naar anderen die de taal spreken, langzamerhand de grammatica toe passen. Zo leer je een vreemde taal op school door eerst de grammatica te leren waardoor je tijdens het spreken van een andere taal eerst moet na denken over de grammatica regels. 

Verder beschikken alle kinderen over een taalgevoelige periode van 0 tot 7 jaar. Maar tot ongeveer 12 jaar verloopt het aanleren van een 2e taal gemakkelijker. Na die periode kun je een taal niet meer volledig aanleren.

Talentontwikkeling

Ook hebben kinderen meer aanleg van talentontwikkeling. Daarom ook de gezegde jong geleerd is oud gedaan. Hoe jonger je met iets begint hoe beter je erin kan worden. Ook dit heeft weer te maken met het werkgeheugen. Daarnaast hebben kinderen ook een betere conditie dan volwassenen. Daarnaast zijn kinderen meestal  uit zichzelf al enorm gemotiveerd wat ook enorm meehelpt met het behalen van een doel. Kinderen hebben daarbij vaak minder last van angsten die het succes in de weg kan staan. Volwassenen zien vaker problemen of geven sneller op als iets moeilijk wordt. 

Onze Ambassadeurs