Hoe maak je oer-Hollandse stamppot

Geschreven door Redactie

Hutspot is een traditioneel Hollands gerecht die veel wordt gegeten in Nederland. Het is zeker geen moeilijk recept en kun je serveren met eventueel vlees of vegetarische balletjes.

Vandaag heb ik dan ook voor jou een heerlijk recept om heel gemakkelijk zelf hutspot te maken volgens moeders recept.

Benodigdheden

  • Voorgesneden hutspot van 1 kilo (60% wortel, 40% ui)
  • 2 kilo kruimige aardappelen
  • Een snufje zout

Bereiding

Schil de aardappels en snij de aardappels in gelijken stukken.  Laat de aardappels weken in een pan. Voor het afgieten kun je eventueel een vergiet gebruiken. Voeg na het schoonmaken het voorgesneden hutspot toe en voeg voor de smaak 1 theelepeltje zout toe. Zet de pan op het fornuis en zodra het gaat koken zet moet je het fornuis temperen zodat het niet overkookt. Laat het dan nog 20 minuten staan. Nadat het heeft gekookt giet het eten af en maak er een stamppot van om alles samen te stampen met een aardappel stamper.

Serveer het eventueel met een heerlijke rookworst of met een runde tartaartje en voor de veganisten vegetarische balletjes.